Jeg har i hovedsak benyttet Kindle, og har i mindre grad erfaringer med Sony Reader.
Noe generelt først: det er morsomt å oppdage oppmeksomhetene rundt slike lesebrett. Jeg har hatt mange studenter innom kontoret som gjerne ønsker å være blant testkandidatene. Det er en viktig motivasjonsfaktor i seg selv, og det er tydelig at dette oppleves som framoverlendt fra UiA sin side. Bra!
Oppstart: å komme i gang er enkelt og greit. Tar selvsagt litt tid å forstå menyene, ikke minst på Kindelen hvor det ikke er trykkfølsom skjerm. Så lenge man ikke har efaring med slike enheter er det jo menyene relativt uvandte. Men alle vil kunne lese en bok på begge disse etter få minutter.
Det er litt spesielt å starte opp med ny, dyr teknologi som ser gammeldags ut. Mangel på trykkkfølsom skjerm, elektronisk blekk som ser litt mørkt ut, og manglende funksjonalitet gjør at dette ser retro ut. Det er uvant med dingser som bare gjør en ting...
De to utgavene jeg har hatt har ulike styrker, og ingen blir perfekte. Kindelen er bra på PDF og store dokumenter, og fungerer på mange måter til "profesjonelt bruk". Den er tung og tar neste like mye plass som en liten PC (samme som en iPad). Jeg hadde den med på helgetur. Problemet er da at jeg har behov for å svare på mail og trenger dermed en input-vennlig enhet. Jeg tror nok Kindelen mange ganger hadde blitt lagt igjen hjemme til fordel for min lille PC. For min del vil denne enhetene være perfekt på kontoret og hjemme. For første gang har jeg virkelig mulighet til å unngå utskrifter. Skjermen er glimrende å lese på, og fungerer bra i sollys. Hvis den tåler litt juling, gir deg meg mulighet til å laste over dokumenter som PDF, og å lese dem via den. Jeg ville gjort dette til og med på kontoret, siden den er mye mer vennlig for øynene enn å lese på PC /Mac.
Det er to utfordringer knyttet til en slik "profesjonell" bruk. Hovedproblemet er kronglete noteringsmuligheter. Du kan legge til notater, og det er mulig dette vil fungere etter noe tilvenning, men så langt virker dette for knotete. Jeg noterer gjerne kommentarer og referanser til annen litteratur når jeg leser, og det tar for lang tid. For det andre kan jeg ikke justere skriftstørrelse på de PDFene jeg har lastet opp selv. Selve opplastingen er enkel: du legger dem over via utforsker når Kindelen er tilkoblet, det er helt uproblematisk. Det må riktignok være i PDF format.
Den lille (Sony Reader) har nok størst bruksmulighet som bokleser. Dermed gir den meg mindre nytteverdi siden jeg ofte leser artikler med tabeller og figurer hvor det er ok å se hele/deler av et sideoppsett. Størrelsen her er jo ellers fantastisk. Den er 1/2 av en vanlig pocket med omtrent samme vekt, og vil mye oftere bli med på tur. Som sagt har jeg testet denne i mindre grad.
Lesevennligheten og batterikapasiteten gir meg uansett tro på at det er viktig å teste disse ut. Det er selvsagt også viktig at det kommer skjønnlitteratur og fagbøker på norsk etterhvert. Min lille erfaring med disse bidrar til at jeg reflekterer over hva jeg trenger. Jeg ser fram til å teste iPad, men også dette er en enhet som sies å passe best for lesing, og i mindre grad for å skrive og å bidra. I en verden med mer og mer sosial bruk av nettet med toveis kommunikasjon, virker dette noe naturstridig? Jeg savnet hvertfall PCen etter en helg med Kindlelen, for å kunne lese e-post, sjekke nyheter og notere/arbeide med artikler som for meg er en kontinuerlig prosess.
Uansett: det er trist å levere disse tilbake. Det tyder på at det er noe jeg har likt. Samtidig som jeg tror det er slik med disse som mye annet: kommer du gjennom første brukstilvenning er det godt mulig at også disse hadde blitt uunværlige...
Øystein
Interessante refleksjoner! Nyttig å ta med videre!
SvarSlett