mandag 24. januar 2011

Praktisk informasjon for lånere av iPad

Velkommen som bruker av iPad i regi av
Universitetsbiblioteket i Agder / LA2020 !

Oppstart

iPaden utleveres helt nullstilt slik at den må aktiviseres ved hjelp av Itunes. Det er viktig at nyeste versjon av iTunes er installert på pc/mac. Hvis du ikke har tilgang til en pc med iTunes kan det bli vanskelig for deg å delta i projektet, henvend deg UB ved en av kontaktpersonene nedenfor. Det er enkleste for deg å registrere iPaden på egen konto, ved innlevering vil all informasjon bli slettet, du kan også gjøre dette selv : Instillinger/Nullstill/Slett alt innhold og alle innstillinger.

Tilkopling til nettet er neste steget. Ved UiA må du bruk Eduroam nettverket. Dette fungerer meget bra med iPad hos oss men også ved mange andre universiteter og høgskoler i Norge og utlandet. Oppsett av Eduroam på iPad er enkelt men for sikkerhets skyld har IT-tjenesten ved UiA laget en oppskrift. Andre steder vil iPaden spør deg om du vil knytte deg til et trådløstnett /WLAN, i mange tilfelle trenger du det lokale passordet første gang du kopler deg til.

Nyttige Applikasjoner

Det finnes mange tusen applikasjoner for iPad, nedenfor har vi kun tatt med de viktigste for studieformål.

  • Dropbox Noe som er litt uvant med iPad er at filer ikke opptrer på vanlig måte. De er sterkt knyttet til den enkelte app og filoverføring kan være litt komplisert. Dropbox forenkler verden betraktelig særlig hvis du installerer både på iPad og en annen pc/mac. Da vil filene i Dropbox mappen din også være tilgjengelig på iPad. Filer kan ellers overføres ved hjelp av iTunes eller som vedlegg til e-post Gratis !
  • iBooks Dette er Apples standardprogram for lesing av ebøker og PDF filer. Gratis !
  • Kindle Hvis du ønsker å lese Kindle bøker fra Amazon må du installere denne applikasjonen. De samme bøkene kan leses på Kindle, IPad, iPhone, PC og Mac. Gratis !
  • GoodReader eller ReaddleDocs Begge leseprogrammene er fleksible og gode verktøy. Hvis du ønsker å markere avsnitt og skrive inn egne kommentarer trenger du en av disse programmene. Goodreader er mest kjent men etter å ha prøvd begge en stund vil jeg anbefale ReadlleDocs som den mest intuitive med best brukergrensesnitt. ReaddleDocs koster 30 kr , dvs bare 10 kr mere enn GoodReader!

Bruk av UB's ebøker / etidsskrifter

Mange av våre tjenester kan brukes på en god måte ved hjelp av iPad. Nettleseren i iPad gjør at den med noen begrensninger pga manglende Flash vil fungere like bra som en PC.

Alle tidsskriftartikler i PDF format kan lastes ned og leses på iPad. Overføring ( Åpne i) til GoodReader eller ReaddleDocs er praktisk slik at du får en samlet oversikt når det gjelder artikler.

Når det gjelder ebøker fra Ebrary, Safari eller DawsonEra kan de leses i Safari men skjermen blir kansje litt liten. Vi har mange oppslagsverk og ebøker som er oppdelt i PDF filer som tilsvarer kapiteller, disse kan enkelt lastes ned til iPad. Se for eksempel denne artikkelen fra The International Encyclopedia of Social and Behavioral Sciences (2001):

Communication and Democracy

Videre lesning

iPad Support fra Apple

Best iPad apps: The Guide ... ( Safari , UiA's nett)

My New iPad (Safari, UiA's nett)

Lykke til med bruk av iPad i studiene !

Arthur, Birgitte, Henry

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar